Pomyłka w trakcie uciśnięć

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum "Resuscytacja" Strona Główna -> Edukacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nowy

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 22:20    Temat postu: Pomyłka w trakcie uciśnięć Odpowiedz z cytatem

Witam,

jakie są obecnie zalecenia PRC w momencie, gdy osoba wykonująca RKO pomyli się w liczbie uciśnięć. Przeszukiwałem wytyczne jednak albo takiej informacji nie ma albo ja niedowidzę Smile.

Logiczne wydaje się rozpoczęcie po prostu uciśnięć KLP od nowa, jednak jak zaleca Rada?

Pozdrawiam
kmiotczyk
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 01, 2010 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wytyczne PRC nie są odpowiedzią na wszystkie możliwe sytuacje. Prawdę mówiąc, nie są nawet ścisłymi przepisami postępowania w takim sensie, jak np. Kodeks Drogowy. Ustanowić ścisłe reguły w medycynie jest zapewne trudne, jeśli w ogóle możliwe.
Ale to i dobrze, że zostaje nam trochę przestrzeni na myślenie i zdrowy rozsądek.
Priorytetem podczas resuscytacji i działaniem I klasy zaleceń jest (oprócz defibrylacji VT/VF) dobrej jakości zewnętrzny masaż serca i dostarczanie tlenu do płuc najpóźniej od 4 minuty po NZK. Proporcje 30:2 zmieniały się przez lata (wychodząc od 5:1), ponieważ z badań wynika, że każda przerwa w uciskach przynosi większe straty niż zysk z dodatkowego wdechu. Wydaje się więc, że przy utracie rytmu RKO lepiej zrobić kilka dodatkowych ucisków niż dodatkowych przerw na wdechy. Dobrze jest też sobie odliczać na głos ostatnie kilka ucisków w cyklu, aby osoba przy Ambu mogła się przygotować.
Pozdrowienia!
A jeszcze lepiej najwcześniej jak się da zaintubować pacjenta i już można uciskać non-stop.
Pozdrowienia!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Nowy

PostWysłany: Pią Mar 05, 2010 0:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedź.

Widzę jednak teraz Wink jak źle skonstruowałem pytanie w pierwszym poście. Chodziło mi o to, jak w tym momencie naucza się na kursach BLS/AED PRC. Tzn. np. trwają ćwiczenia, kursant się myli po kilku-kilkunastu uciśnięciach, przerywa i pyta "co robić?" Smile.
Mam nadzieję, że teraz jaśniej zadałem pytanie.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum "Resuscytacja" Strona Główna -> Edukacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: